Strelitzia reginae

Impressies

pdfDownload VIP

VorigeVorige VolgendeVolgende

Kweker, Aad van der Knaap

Aad van der Knaap

Vraag het de kweker Vraag het de kweker

Weetjes

Weetjes

De paradijsvogelbloem behoort tot de familie van de Musaceae, waartoe ook de bananenboom behoort.  De verwantschap met de banaan komt vooral tot uiting in de grijsgroene, lepelvormige, lange bladen. Het blad en de bladstelen zijn volkomen glad en groeien uit ondergrondse stengels. De paradijsvogelbloem is een polvormende, vaste plant.

De Paradijsvogelplant zou volgens sommige mythen ook symbool hebben gestaan voor de Phoenix of Feniks. De Feniks is een mythologische vogel die nadat hij in het vuur was omgekomen weer uit zijn as kon verrijzen. Hierdoor had de Phoenix of Feniks een eeuwig levende ziel net zo als in het paradijs. Hierin komt ook de symboliek van de vlammen terug, de kleur van de Paradijsvogelbloem is vlammend en de Feniks verrijst uit de vlammen.

Bijzonderheden

Bijzonderheden

De Strelitzia moet om de drie tot vier jaar worden verpot. Het is belangrijk dat dit gebeurt op een moment dat de plant in rust is en geen bloemen geeft. 

Het vermeerderen van de Strelitzia kan door de potkluit in 2 gelijke delen te snijden. Ieder deel kunt u na de splitsing in een eigen pot plaatsen. De Strelitzia zal het opvolgende voorjaar weer de eerste bloemen gaan geven.